Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο πολιτισμός της παραγωγής, της κατανάλωσης και της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν εξωραΐζεται – ανατρέπεται !
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ζήτημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων είναι πλήρως συνυφασμένο τόσο με την παραγωγή και την κατανάλωση εμπορευμάτων, με την καταναλωτική φρενίτιδα και την κάλυψη επίπλαστων αναγκών από μιας χρήσης προϊόντα, όσο και με την λεηλασία των φυσικών πηγών και πόρων του πλανήτη και την καταστροφή ολόκληρων περιοχών και οικοσυστημάτων από την ρύπανση και τη μόλυνση.
Η προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος των σκουπιδιών περιορίζεται από τους κρατούντες στην παραγωγή ενέργειας απ` αυτά, πράγμα που σημαίνει την αύξηση της τάσης παραγωγής προϊόντων μιας χρήσης προκειμένου να έχουμε διαρκή μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματιών στον τομέα της ενέργειας. Tο ζήτημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους αποτελεί πλέον δομικό στοιχείο του επιβαλλόμενου από το κράτος και τον καπιταλισμό μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, δομικό στοιχείο της συσσώρευσης εμπορευμάτων, δομικό στοιχείο της ύπαρξης και της ανάπτυξης του πολιτισμού της κυριαρχίας πάνω στη φύση και την κοινωνία.
Για το ελληνικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες το ζήτημα των σκουπιδιών επαφίεται σε ένα εντελώς απαξιωτικό για τη φύση μοντέλο διαχείρισης, το οποίο μεταφράζεται σε ένα άτακτο δίκτυο χωματερών -είτε νόμιμων είτε, κατά κύριο λόγο, παράνομων- σε όλη την επικράτεια και σε ελάχιστους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (κατ’ ευφημισμό, καθώς πρόκειται για χωματερές στις οποίες τα σκουπίδια απλώς θάβονται και σκεπάζονται με χώμα) και είναι υπεύθυνο για τη φυσική νέκρωση ολόκληρων περιοχών, για τη μόλυνση του υπεδάφους και των υδάτων και για την πρόκληση πλήθους πυρκαγιών. Ο υπερκορεσμός αυτών των χωματερών μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, τα μεγάλα πρόστιμα που πληρώνει για αυτές το ελληνικό κράτος στην Ε.Ε. και η ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση της κατασκευής «σύγχρονων» χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων για τις κατασκευαστικές εταιρίες σύμφωνα με τις επιταγές της «πράσινης» επιχειρηματικότητας στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, οδήγησαν το κράτος στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος διαχείρισης των σκουπιδιών.
Ήδη το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που μας άφησε κληρονομιά ο απερχόμενος κρατικός υπάλληλος σαν γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν μιλά με ξεκάθαρο τρόπο για ανακύκλωση και προετοιμάζει το έδαφος για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, «διαχείρισης απορριμμάτων».
Για μια ακόμα φορά ανακοινώνεται πως κλείνουν οι παράνομες χωματερές, αυτές που πριν δυο χρόνια, περιφέρεια και δήμοι πανηγύριζαν πως έκλεισαν!
Η κοροϊδία και υποκρισία των υπηρετών των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων, φαίνεται ξεκάθαρα από την χρήση των δεματοποιητών-άραγε θα μας πει κανείς πράγματι με τιμολόγια πόσο κόστισαν- για σύμμεικτα σκουπίδια τα οποία μόνο προς καύση ή πυρόλυση μπορούν να οδηγηθούν».
Το άκρον άωτο της ανευθυνότητας και της υποκρισίας είναι η πριν λίγες ημέρες διεξαγωγή διαγωνισμού από τον Δήμο Ναυπλίου και υπό την σκέπη της περιφέρειας με θέμα: «Ταφή απορριμμάτων στο χώρο του ΧΑΔΑ». Σε ποιο ΧΑΔΑ; Στην Καραθώνα φυσικά που από πανέμορφη παραλία την μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο;
Δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση (παλιά και νέα) κάναν την πάπια.
Σε όλο τον νομό καίνε φωτιές στις χωματερές και η αποκατάσταση περιορίζεται μόνο να ρίξουν οι δήμοι χώμα πάνω στα σκουπίδια για να μην φαίνονται, σαν να τα σπρώχνουμε δηλαδή κάτω από το χαλί του σπιτιού μας, με όλες τις επικίνδυνες παρενέργειες για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιστέκονται στον «πράσινο καπιταλισμό» προτάσσοντας τον αγώνα για τη γη και την ελευθέρια ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία πάνω στη φύση, τη ζωή, τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου